Umetnost biznisa od čelika i lasera

Praksa je pokazala da su jasna ideja i realističan, dugoročni plan osnova svake uspešne poslovne priče. U slučaju šabačke firme, Corten Art d.o.o. Šabac, pored trogodišnjeg biznis plana, formula za uspeh uključuje i tri vrsna stručnjaka koji su svojim iskustvom, ali i kapitalom, stali iza jedne dobro razrađene ideje

Ova mlada kompanija, specijalizovana za izradu mašinskih delova laserskim sečenjem metala, prevashodno snabdeva tržište nameštajem od čelika, odnosno opremanjem enterijera i eksterijera. Iako nisu direktni izvoznici, njihov kompletni proizvodni program plasiran je na stranom tržištu – Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i Italiji. Firma je registrovana u julu 2017. godine ali je, po rečima njenih vlasnika, ideja o njenom zasnivanju znatno starija.

„Želju da počnem samostalni biznis imao sam još davne 2005. godine dok sam studirao Mašinski fakultet u Beogradu,“ počinje priču Bojan Lolić, jedan od tri vlasnika i Direktor firme Corten Art d.o.o. „Ipak pre ovog poduhvata svoje znanje ali i reputaciju u svojoj struci gradio sam dugi niz godina, zajedno sa svojim sada poslovnim partnerom u velikom sistemu. Ovo iskustvo nam je puno pomoglo u osnivanju i vođenju sopstvene firme.“

U privatni sektor su, iz velike industrije, prešli bez straha i kako kažu bez srljanja – strateški, sa dobro razrađenim poslovnim planom, finansijskom konstrukcijom i po rečima jednog od partnera, Igora Pavlovića, bez osvrtanja. Treći partner, Nenad Tovarović iza ideje stao je kapitalom.

Deo ovog dugoročnog pristupa bilo je i proširenje kapaciteta uz podršku nekog od postojećih programa za razvoj poslovanja. Javne pozive za pomoć preduzetništvu su namenski pratili, tražili su poklapanja sa postavljenim kriterijumima i prijavljivali se sa odgovarajućim biznis planom. Rad se isplatio i u roku od dve godine od osnivanja firme, Evropska unija, kroz razvojni program EU PRO, obezbedila im je sredstva u vrednosti od skoro 15.000 evra kako bi kupili mašine koje će im pomoći da prošire svoju proizvodnju.

„Nove mašine omogući će bolji kvalitet proizvoda, isključićemo podizvođače radova a i izbeći troškove transporta“, kaže Lolić i dodaje da su ugovorom obavezani da zaposle jednog novog radnika ali su zbog obima posla zaposlili dvojicu pa sada kolektiv broji šest zaposlenih. Pored otvaranja novih radnih mesta, a kao deo obaveznih društveno odgovornih aktivnosti, firma će novim rekvizitima opremiti i igralište obližnjeg vrtića.

Partneri u naredne tri godine vide priliku za proširenjem, moguće i kroz dokapitalizaciju uz učešće stranog ili domaćeg investitora. Glavni motiv je izmeštanje proizvodnje u šabačku severnozapadnu industrijsku zonu, koja se takođe razvija, kroz EU PRO program, uz podršku EU. Kao rezultat izmeštanja proizvodnje očekuju povećanje njenog obima odnosno progresivno uvećanje izvoza odnosno otvaranje novih radnih mesta.

Po Lolićevim rečima u preduzetništvu je pronašao ono što je tražio – umereniju i kreativniju varijantu svog prethodog posla. „Velika industrija zahteva ogroman stepen odgovornosti i uvek se vrti oko tuđeg kapitala što je veliki stres za zaposlene. Naši proizvodi su spoj umetnosti i visoke tehnologije a to nas na tržištu čini unikatim pa nam je konkurencija ograničena.“

Svima onima koji i dalje oklevaju da potraže podršku iz fondova Evropske unije Lolić preporučuje da ipak probaju. „Razvite dobar biznis plan, posmatrajte širu sliku i pratite pozive. Prilike postoje za sve, na vama je da ih iskoristite,“ zaključuje Lolić.

Podrška EU u velikoj meri doprinosi preduzećima da razvijaju svoje strateške ciljeve i unaprede poslovanje. Kreiranjem povoljnog ambijenta otvaraju se prilike za nova radna mesta i opšti razvoj zajednice. Evropska unija je za trogodišnji program EU PRO, koji je počeo januara 2018. godine, opredelila ukupno 25 miliona evra od čega 4,5 miliona za unapređenje preduzetnišva.

IZVOR