Prvi srpski dezinfekcioni tunel proizveden u Šapcu

Mladi šabački inovatori napravili prvi srpski dezinfekcioni tunel, za njihov proizvod vlada veliko interesovanje u zemlji i inostranstvu

Prvi dezinfekcioni tunel koji je konstruisao i proizveo tim mladih stručnjaka iz Šapca postavljen je ispred kovid ambulante Doma zdravlja. Dezo prolaz šabačkih inovatora neutralizuje potencijalno prisustvo virusa, dezinfikuje obuću i odeću i to sve u četiri sekunde.

Osmislili su ga i napravili za samo deset dana. Sve svoje znanje i umeće pretočili su u ideju, ubrzo i realizaciju. Tim mašinskih inženjera, varioca i bravara okupljen pod okriljem firme Corten Art konstruisao je dezinfekcioni tunel, čiji je rezervoar od 50 litara dovoljan za 1.500 ciklusa dezinfekcije. Jedan ciklus traje četiri sekunde, vreme za koje atomizeri dezinfekciono sredstvo ravnomerno raspršuju u mikro kapljice. Pomoć u realizaciji ideje stigla je od Fonda za inovacionu delatnost, a sredstva koja su dobili biće na neki način vraćena kroz donaciju šest tunela. Prvi je instaliran u kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja.

– Naš tunel raspršuje mikrodezificijens na odeću i obuću korisnika i na taj način, ubija virus na potencijalnom prenosiocu. Napravljen je od nerđajućeg čelika, a na principu mlaznica poput onih za rashlađivanje u baštama kafića. Po prolasku kroz tunel, otklonjena je opasnost od kontaminacije virusima, bakterijama. Posebno je koristan i aktuelan u toku borbe i suzbijanja pandimije kovida19, kao značajna i svakako najbrža mera prevencije – objašnjava Bojan Lolić, direktor i suvlasnik firme Corten Art.

Tunel šabačkih stručnjaka je sertifikovan. Primenljiv je za zdravstvene ustanove ali i firme, tržne centre, škole.. svugde gde je velika frenkvencija ljudi.

– Dezinfekcioni tunel će biti od velike koristi ne samo u vreme pandemije koronavirusom i ne samo pacijenata, nego i zaposlenih. Doprineće smanjenju intrahospitalnih infekcija u zdravstvenim ustanovama – kažu u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u Šapcu. Za dezo prolaze mladih inovatora, već se javlja i veliki broj interesenata iz zemlje i inostranstva.

– Napravili smo do sada 11 komada. Osim ovog koji je donacija šabačkom Domu zdravlja, Fond za inovacionu delatnost će opredeliti još pet koji će biti raspoređeni po ustanovama u Srbiji. Ponosan sam na ceo tim koji je učestvovao u pravljenju dezinfekcionog tunela. Imamo narudžbina, puno poziva zainteresovanih sa svih strana. Ipak, najveće zadovoljstvo je što smo zaista svi zajedno uspeli da napravimo nešto korisno, ali i dali svoj doprinos u borbi protiv ovog novog virusa – kaže Lolić.

Izvor