Kada se udruže nauka i preduzetništvo

Zamislite da ne morate da otvarate vrata laktom, po ulasku u prostoriju pažljivo skidate masku, zatim i rukavice, trudite se da ništa ne dodirnete, potom dezinfikujete namirnice i smesta odlažete odeću na pranje. To je praksa koja nam je u proteklom periodu svima postala i suviše dobro poznata, dok se trudimo da sprečimo širenje virusa korona.

Upravo takvoj borbi protiv COVID-19 dopineli su inženjeri šabačke kompanije Corten Art. Ako vam zvuči poznato, to nije slučajno – o njihovom poslovanju koje je EU podržala kroz EU PRO program već smo pisali. Ukratko, Corten Art je u maju 2019. godine dobio bespovratna sredstva od oko 15.000 evra, koja su bila usmerena na nabavku opreme i otvaranje novih radnih mesta.

U međuvremenu se pokazalo da, iako je ovim preduzetnicima čelik glavna sirovina, agilnost im je dominantna osobina. Tako su, kada je proglašena pandemija, odlučili da usmere svoju proizvodnju kako bi podržali borbu protiv širenja virusa. Mešavina namere, znanja i inovativnosti rezultirala je projektovanjem dezinfekcionih tunela od nerđajućeg čelika, projektom koji je EU takođe podržala, ovog puta kroz Fond za inovacionu delatnost. Ideja je da tunel bude postavljen ispred ulaza u određeni objekat, a zatim da u mikrokapljicama raspršuje dezinfekciono sredstvo – osoba koja kroz njega prođe oslobađa se čestica virusa, a odeća i obuća ostaju suvi.

„Stvori se tanak sloj dezinficijensa. Na svetlosti se vide mikrokapljice, a za manje od minuta, sve je suvo“, objasnio je Bojan Lolić, direktor Corten Arta.

Uz trenutne efekte ovaj izum ima i dugoročne koristi – potrošnja vode i dezinfekcijskih sredstava smanjena je čak 15 puta u poređenju sa tradicionalnim sistemom dezinfekcije.

Corten Art je kroz implementaciju projekta koji je podržan kroz EU PRO u sklopu svojih obaveznih društveno odgovornih aktivnosti novim rekvizitima opremio igralište šabačkog vrtića, a u tom duhu su pristupili i svojoj novoj inicijativi. Tako su svojih prvih šest izrađenih tunela donirali, jedan svom gradu Šapcu, a pet su stavili na raspolaganje Fondu za inovacione delatnosti da tunele instalira gde je to najpotrebnije u Srbiji.

„Prvi tunel doniran je kovid ambulanti Doma zdravlja u Šapcu krajem aprila. Nedugo nakon toga, u Šapcu je objavljeno vanredno stanje usled povećanja broja novoobolelih, tako da je ta donacija bila značajna kako za pacijente, tako i za zdravstvene radnike“, kaže Lolić. Druga direktna donacija dezinfekcionog tunela bila je Institutu za neonatologiju u Beogradu, a Corten Art je odobrio značajne popuste firmama

koje su se uključile u društveno odgovorno poslovanje, tako da su neke od najopterećenijih kovid bolnica opremljene dezinfekcionim tunelima, uključujući Kliniku za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović“, Institut za reumatologiju i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Od ideje do realizacije i konačno sertifikovanog dezinfekcionog tunela prošlo je svega mesec dana, ali se Corten Art nije tu zaustavio, već je konstantno radio na unapređenju tehnologije kako bi dezinfekcioni tunel bez ikakvih problema mogao da podrži vodonik-peroksid (hidrogen 0,5%) kao dezinficijens. „Kroz stalno usavršavanje postali smo lideri u proizvodnji, a naš potencijal prepoznali su i naši distributeri iz Katara i Slovačke. Dezinfekcioni tuneli su i prvi naš proizvod koji smo izvezli“, kažu u Corten Artu.

Lolić procenjuje da će i posle završetka pandemije potreba za dezinfekcionim tunelima i dalje postojati, jer će dezinfekcija na ulazu u bolnice i zubarske ordinacije sasvim izvesno postati obavezna praksa, za početak, u inostranstvu.

Lolić dodaje da je podrška EU bila presudna u razvoju ove šabačke firme, koja je danas svoju snagu usmerila na borbu protiv virusa korona.

„Preko razvojnog programa EU PRO, mi smo kao preduzeće dobili sredstva za nabavku opreme, otvorili smo nova radna mesta, i upravo takva vrsta pomoći je bila inicijalna kapisla za razvoj našeg preduzeća. Veliko hvala Fondu za inovacionu delatnost, kao i programu EU PRO.“

Inače, tunel za dezinfekciju jedno je od 12 rešenja za suzbijanje epidemije COVID-19 koja su u konkurenciji od 300 kandidata pobedila na konkursu Fonda za inovativnu delatnost. Tom prilikom, šabačka firma Corten Art, koja je iznedrila ideju o tunelu, dobila je od Fonda do šest miliona dinara podrške za realizaciju projekta.

(Ovaj tekst originalno je objavljen na internet prezentaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji a za potrebe EU PRO biltena je ažuriran i skraćen).