#EUzaBiznis: Kako se mala šabačka firma razvila uz podršku EU?

Iako je smišljanje ideje i organizacija veliki deo posla kada je u pitanju želja da se pokrene sopstveni biznis, činjenica je da mnoge mlade kompanije nemaju dovoljno sredstava koje bi uložile u razvitak. U suočavanju sa ovim izazovima država im pomaže vrlo skromno, a od banki pomoć ni ne očekuju.

Nove mašine uz pomoć fonda EU PRO

Zato, programi za pomoć i podršku poslovanju preduzetnicima mogu da budu od velike pomoći. Na jedan ovakav program koji finansira Evropska unija, EU PRO, javila se i kompanija Corten Art iz Šapca.

Njihova delatnost bazira se na pružanju usluge obrade metala, ali i na kreiranju sopstvene linije proizvoda. Proizvodni delovi se, između ostalog, koriste i za proizvodnju luksuznog nameštaja.

„Firma Corten Art počela je svoju delatnost kupovinom laserske mašine iz sopstvenih sredstava. Kvalitetom i poštovanjem rokova mi smo povećali kapacitete. Naravno, nakon toga bilo je potrebno kupiti nove mašine“, započinje priču suvlasnik kompanije Corten Art Bojan Lolić za BIZLife portal.

Razlog zbog kog su se prijavili za program EU PRO, finansijske je prirode.

„Kako smo dobar deo sopstvenih sredstava potrošili na kupovinu prvih mašina, dosta nam je značila pomoć Evropske unije, tačnije fonda EU PRO, gde smo mi aplicirali i dobili značajna sredstva za kupovinu novih mašina“, kaže Lolić.

Bespovratno skoro 15.000 EUR

Iz EU PRO fondova, ova kompanije je za kupovinu novih mašina za oblikovanje metala dobila 14.240 evra, a, kako navodi Lolić, sa kupovinom novih mašina, usledilo je i zapošljavanje novih ljudi.

Kao jedan od glavnih razloga zašto su se odlučili baš za ovu pomoć, Lolić navodi da je to zato što su sredstva bila bespovratna. Ipak, razloga ima još.

„Osim što su sredstva bila bespovratna, za konkurisanje za pomoć EU odlučili smo se i jer smo bili sigurni u naš biznis plan, ali i zato što smo imali dobru koordirdinaciju u ostvarenju tog biznis plana“, kaže on.

Kako kaže, kroz implementaciju projekta, mnogo toga je moguće naučiti. „Naučite ne samo o proizvodnoj delatnosti, već i o finansijama, kako voditi jedan projekat, jedan postupak, jedan posao“.

Na pitanje o tome koliko je pandemija uticala na poslovanje i planove, Lolić odgovara da je ono u znatnoj meri oslabljeno.

„Iako firma Corten Art nije izvozno preduzeće, 70 odsto naših proizvoda preko drugih firmi ide na tržište Evropske unije. Sa dolaskom pandemije, poslovanje je u znatnoj meri oslabljeno“.

Pomoć EU i u pandemiji

Ipak, kako navodi, i u ovoj situaciju su kao kompanije imali jednu „svetlu tačku“.

„To su opet sredstva Evropske unije koja su preko Inovacionog fonda bila dodeljena nama. U pitanju je Inovacioni fond i poziv za inovativno rešenje u borbi protiv pandemije covid-19. Izabrani smo, među 200 preduzetnika zajedno sa još 11 preduzeća, za izradu dezinfekcionih tunela. Tako da su nam ta sredstva mnogo pomogla u momentu kada je privreda u Srbiji ’zapela’“.

Prema njegovim rečima, pandemija ih je mnogo toga i naučila.

„Iako je pre pandemije bilo puno posla, potrebno je da jedno preduzeće organski raste. Ne može na silu da se povećava broj ljudi, nego i to povećanje mora da prati i menadžment. Postojali su neki zahtevi da mi, kao firma, rastemo mnogo brže, ali da jesmo, zbog pademije bismo upali u velike finansijske probleme“, naglašava Lolić.

Na pitanje o planovima za budućnost, suvlasnik kompanije Corten Art kaže da su se planovi od prošle godine dosta promenili i da su bili veoma ambiciozni. Kako navodi, od ove godine planiraju da budu oprezniji, ali i da do kraja godine povećaju broj zaposlenih, kao i broj mašina i kapaciteta.

Društveno odgovorno poslovanje

Firma Corten Art istakla se i u društveno odgovornom poslovanju i odnosu prema zajednici.

Kako navodi Lolić, u proteklih godinu dana, ova firma je imala donacije u vrednosti većoj od 3 miliona dinara.

„Dosta smo naučili kroz fond EU PRO, jer je jedna od tačaka ugovora bila da bi trebalo da se bavimo i društveno odgovornim aktivnostima. Mi smo se odlučili da našim prvim komšijama, vrtiću, doniramo dečije igralište“, priča i dodaje da je to bio jedan od najlepših poslova koje smo mi uradili za 3 i po godina poslovanja.

Osim tog igrališta, firma Corten Art donirala je i dezinfekcione tunele koje je sama pravila.

Prema njegovim rečima, društveno odgovoran rad je važan za svaku kompaniju upravo da bi ostala na zemlji i da bi gradila dobre odnose. „Nama znači kao firmi to što možemo da pomognemo nekome kome je ta pomoć potrebna“.

Pomoć srpskoj ekonomiji

Kao što je već poznato, EU pomaže srpskoj ekonomiji da poveća broj radnih mesta i ubrza rast, time što promoviše projekte koji povećavaju konkurentnost, ubrzavaju prilagođavanje strukturnim promenama, podstiču povoljno poslovno okruženje, povećavaju domaće i strane investicije i poboljšavaju celokupno poslovno okruženje.

Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije.

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont, EUPRO, Inovacioni fond.

Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: BIZlife/Jelena Jevtić

Foto: BIZLife